Η Ιστορία του Συνθήματος "It's Coming Home" των Φίλων της Εθνικής Αγγλίας

×

Γιου Φάουλ by VICE

Κάθε φορά που ξεκινάει μια μεγάλη διοργάνωση για τις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου, δηλαδή το Euro και το Μουντιάλ, έχουμε την ίδια ιστορία. Οι Άγγλοι φίλοι μας, φοράνε τις φανέλες με τα τρία λιοντάρια, σηκώνουν τα ποτήρια με τις μπύρες στον ουρανό και φωνάζουν με όλη τους τη ψυχή “It’s coming home, it’s coming home, football’s coming home”.

ΑΓΓΛΙΑ - ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Ειδικά στο τελευταίο Euro η σιγουριά τους ήταν τέτοια -είχαν ομαδάρα βέβαια- που έκανε την ήττα τους από μια σχετικά μέτρια για τα δεδομένα της Ιταλία στον τελικό, για κάποιο περίεργο λόγο, απολαυστική.

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι να ξεκινήσει το φετινό -χειμερινό- Μουντιάλ του Κατάρ και προς το παρόν οι Άγγλοι φίλοι μας δείχνουν πιο ήρεμοι. Μετά το τελευταίο πάθημα, μάλλον απογοητεύτηκαν και το γραφικό “It’s Coming Home” δεν ακούγεται ιδιαίτερα, ούτε βλέπουμε τα αντίστοιχα memes που είχαν κατακλύσει τα social media πέρσι.

Πολλοί χρησιμοποιούν την ατάκα, όμως λίγοι γνωρίζουν την ιστορία της, ειδικά άτομα νεότερης ηλικίας.

Όλα ξεκίνησαν το 1966 όταν η Αγγλία διοργάνωσε και κατέκτησε το Μουντιάλ κερδίζοντας τη Γερμανία με σκορ 4-2 στον τελικό. Ήταν ο τελευταίος τίτλος που κατέκτησε - κάτι που μάλλον κάνει την Εθνική Ελλάδας πιο επιτυχημένη στα τελευταία 20 χρόνια, αφού έχει ένα Euro στην τροπαιοθήκη της.

Για κάποιο περίεργο λόγο πέρασαν 30 χρόνια και η «ποδοσφαιρομάνα» Αγγλία δεν φιλοξένησε κάποια άλλη μεγάλη διοργάνωση. Το 1996 ήταν η χρονιά που αυτό άλλαξε. Το Euro θα γινόταν εκεί και η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ζήτησε από την δημοφιλή τότε μπάντα The Lightning Seeds να γράψει το επίσημο τραγούδι της διοργάνωσης.

Ο Ian Broudie, βασικός συνθέτης του britpop συγκροτήματος, έγραψε τη μελωδία, η οποία του θύμιζε ποδοσφαιρικό σύνθημα. Για τους στίχους συνεργάστηκε με τους κωμικούς Frank Skinner και David Baddiel, οι οποίοι εκείνη την περίοδο παρουσίαζαν τη χιουμοριστική ποδοσφαιρική εκπομπή Fantasy Football League.

Αποτέλεσμα; Το Three Lions, στο ρεφρέν του οποίου ακούμε μια από τις πιο meme-worthy ατάκες στην ιστορία του αθλητισμού. Ο τίτλος του κομματιού είναι προφανώς εμπνευσμένος από το σήμα της Εθνικής Αγγλίας.

Οι στίχοι αναφέρονται σε μεγάλες στιγμές της ομάδας όπως είναι μεταξύ άλλων ένα τάκλιν του Bobby Moore σε αγώνα κατά της Βραζιλίας το για το Παγκόσμιο Κύπελο του 1970 ή ένα γκολ του Gary Lineker εις βάρος της Δυτικής Γερμανίας στον ημιτελικό της διοργάνωσης του 1990. Μέσα στο τραγούδι ακούγονται και κάποιοι οπαδοί. Πρόκειται για τους fans της δανέζικης ομάδας της Brondby, οι οποίοι τον Οκτώβριο του 1995 βρέθηκαν στο Anfield για έναν αγώνα της ομάδας τους ενάντια στην Arsenal στο πλαίσιο του UEFA Cup.

Και φτάνουμε στο ρεφρέν: «Έρχεται σπίτι, έρχεται σπίτι, το ποδόσφαιρο έρχεται σπίτι του».

Οι στίχοι έχουν διπλή ανάγνωση. Αρχικά μιλάνε για την επιστροφή μιας μεγάλης διοργάνωσης στην Αγγλία έπειτα από 30 χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι η σύγχρονη εκδοχή του ποδοσφαίρου ξεκίνησε από τους Άγγλους.

Όπως έχει δηλώσει ο David Baddiel, «το κομμάτι στην πραγματικότητα μιλάει για τη μαγεία και την ελπίδα. Ότι γνωρίζεις πως θα χάσουμε, βασιζόμενος στις προηγούμενες εμπειρίες, αλλά συνεχίζεις να ελπίζεις πως κάτι θα γίνει και δεν θα χάσουμε».

Δεν έχει και άδικο, αφού από το 1966 μέχρι και σήμερα η Εθνική Ανδρών έχει βρει πολλούς ευρηματικούς τρόπους να χάσει τρόπαια και προκρίσεις που φάνταζαν ως «ευκολάκια».

Το 2022, ωστόσο, η Εθνική ομάδα Γυναικών της Αγγλίας κατέκτησε το Euro, κερδίζοντας μέσα στο Wembley την αντίστοιχη Εθνική της Γερμανίας.

Έτσι πολλοί φίλαθλοι, μαζί τους και ο Baddiel, χάρηκαν που επιτέλους το κομμάτι εκπλήρωσε τον σκοπό του!

Διαβάστε περισσότερα στο VICE